Nad Vašimi články se musím jenom pousmát

24.05.2010 13:53

   Před začtením se do článku od Lucky bych se chtěla ještě vyjádřit k jedné drobné věci. Články a vyjádření na tomto webu jsou buď citovaná vyjádření, u kterých každý nalezne zdroj citování a den (protože mnoho z vyjádření se "pozměnila" či zmizela), dále články, které reprezentují stanoviska všech majitelů bázlivých borderek (BB), pokud je článek zaostřen na pohled jednoho konkrétního majitele, je zde pod článkem podepsán.

   Ve článcích odvážných borderek není vůbec jasné, kdo je píše, protože autorství není zveřejněno. Poněvadž je zde "Vyjádření", pod kterým je podepsána Z. Svárkovská, je pro každého samozřejmé, že i ostatním článkům přiřkne její autorství.

   Jsme všichni rádi, že dva pejsci z vrhu D jsou v pořádku, mají spokojené majitele a čeká je mnoho úžasných chvil. Avšak z vrhu B trpí tři borderky bázlivostí, Bubba i dědičnou vadou (2-3 borderky jsou v pořádku). A z vrhu C? Můj pes a i další, Bady, má problémy, víme ještě o dvou sourozencích, kteří se potýkají s tím samým. Rozhodně to na jednu chovatelskou stanici není málo.

A ještě jednou připomínám, naše výhrady jsou směřovány k chovu Border Colií.

Jarmila a BB

 

Nad Vašimi články se musím jenom pousmát

   Někteří lidé usilují nejen snížit vynikajícího člověka na úroveň svého vlastního chápání, ale dokonce se pokoušejí srazit ho k sobě pod nohy do onoho lepkavého bláta, které sami nadělali. A právě o to se pokoušíte i Vy.

   Nad Vašimi články se musím opravdu pousmát. Schováváte se za velká slova a myslíte si, že tím své činy vykoupíte. Odvoláváte se na Bibli a do toho mícháte Buddhu. Především ale Vaše činy budou po zásluze potrestány. Čest a přímost jsou Vám cizí. Jestli těmhle svým lžím říkáte serióznost, je mi Vás hluboce líto. Myslím, že zoufale přešlapujete na místě.

   Poukazujete na morální vlastnosti druhých, přitom ty vaše nestojí za nic. Právě jedinec, který se chová nemorálně, nachází pro své jednání nejrůznější druhy ospravedlnění.

Protiřečení na každém kroku

   Každopádně bych Vám doporučila si po sobě text přečíst. Přečtěte si ale ten na našem webu, protože v tom vašem jste pár nepohodlných věcí umazala. Poté teprve zjistíte jak moc si protiřečíte.

   V jednom odstavci uvádíte, že za nevyrovnanou povahou štěňat stojí otec Just. Dodnes nedokážu pochopit Vaši drzost takto obvinit krycího psa. V části druhé si stěžujete na vaši Qatmu, kterou jste si koupila již bázlivou a téměř dva roky Vám trvalo, než se zlepšila. V zápětí kritizuje nás majitelky Vašich štěňat, že problém jsme způsobily my. Posléze se přitom ospravedlňujete, že chybovat je lidské. Není to trochu divné?? Cituji váš výrok:


,,
V každém případě kdo nic nedělá nic nezkazí, a každému z nás se stane, že se nám plány vymknou z rukou. Všichni zkušení chovatelé tenhle fakt znají, musím ale přiznat, že u nás se takový problém objevil až nyní , výhradně u BOC plemene.... ..... je uváděno, že psychické problémy u psů jsou z 99 ti % způsobené genetikou, zbytek je vliv člověka.,,

Dostupné na https://www.cinderellasranch.com/index.php?plemeno=border-kolie&id_kategorie_plemen=9&id_podkat=42&url =vyjadreni&typ_zobrazeni=clanky&main_text=0&nazev=Vyjádření (cit. 26. 3. 2010)

 

Vzápětí uvádíte, že jsme si psy zkazily samy. Je zvláštní i to, že při odběru štěňat jste tvrdila spoustu věcí, které teď popíráte. Uvědomte si, odkud jste přišla, kam jdete a především, proč jste vytvořila ten zmatek, do kterého jste se dostala.


Dědičnost nebo majitelé?

   Cílem není nikoho obvinit a už vůbec ne pošpinit. Cílem je naopak poukázat na velké nedostatky ve Vašem chovu. Zamyslete se... Proč vlastně chováte na nevyrovnaných a bázlivých fenách? Co Vám to přináší? Radost? Peníze? Starosti?

Není důvodem k chovu především kvalita daného jedince? Není důvodem právě a jen to, že se jedná o zdravé zvíře s krásným exteriérem a s dobrou povahou, které může být přínosem pro své plemeno?

   Bohužel jako chovatel zodpovídáte za některé věci, které jsou ovlivnitelné. A jak mi chcete vysvětlit, že jste i přes to, že se ve vrhu objevila DĚDIČNÁ vrozená vada chtěla spojení opakovat? Ještě k tomu, podle Vás, s problémovým psem???

   Jak mi také vysvětlíte extrémně bázlivé chování Beatrice ihned po tom co jsme si ji u Vás vyzvedli? Problémem byly, a dodneška jsou, lidé. Jak mi vysvětlíte šílenou bázlivost až paniku z kohokoliv u štěněte v 9 týdnech? Nemělo by být kontaktní a přátelské? Jak mi vysvětlíte,že hned první noc štěně vyskočilo uprostřed noci s šíleným kraválem celé ustrašené a hysterické? (Těmito nočními můrami trpěla dost dlouho.) Jak mi vysvětlíte extrémní bázlivost na muže? Možná to pramení z toho, že veškeré zlo v životě pochází z duševní prázdnoty, kterou někteří lidé trpí.

 

   U nás se Beatrici do samého začátku dostávalo té nejlepší péče. Jak po stránce zdravotní, tak i po té psychické. Nikdy jí nikdo neublížil. Často jsem si lámala hlavu jak s jejím zdravím a chováním, tak i s vaším jednáním. Několikrát jsem se obrátila na chovatele, kterých si nesmírně vážím, s prosbou o jejich názor. Mnohokrát jsem se zoufale obrátila na psí psychology s prosbou o pomoc s Beatricinou bázlivostí. Se svými psy trávím téměř celé dny a dostává se jim mimořádné a kvalitní péče. Jak si myslíte, že bych ji zkazila? Jak bych ji naučila bázlivosti vůči lidem... A proč bych to vlastně dělala? Proč bych si kazila svého psa? Přemýšlejte...

 

   Povaha je především dědičná a z části ovlivněna zkušenostmi, které pes získá během života. Některá štěňata mají povahu po matce, jiná po otci (to vysvětluje, že ne všichni musí být bázliví). Kromě faktoru dědičnosti platí také to, že agresivní, nestabilní nebo bojácná fena je špatným vzorem pro své potomstvo. Štěňata totiž do jisté míry napodobují její chování.

   Je velmi důležité, aby štěňata přivykla každodennímu chodu domácnosti, aby přivykla každodenním zvukům, ale i soužití s dalšími lidmi, s dětmi, také s jinými psy a zvířaty.Zvířata, která prvních sedm týdnů života vyrostou odděleně, jsou bázlivá či agresivní a nemohou již nikdy vyrůst v normální společensky přizpůsobivé psy.

Ale to by jste jako dlouholetá chovatelka měla vědět.


Internet - dobrý pomocník, špatný rádce?!?

   Neustále poukazujete na svůj negativní postoj vůči internetu. Je to samozřejmě váš názor a vaše věc. Je dobré se ale zamyslet, že i když ho tolik neuznáváte, tak ho používáte. Prostřednictvím něj prezentujete svou chovatelskou stanici, dáváte inzeráty na prodej vašich štěňat a prostřednictvím něj i komunikujete. I zde si vlastně protiřečíte. Chápu, že starší lidé nemají tak vstřícný postoj vůči novým technologiím, ale zkuste to. Zkuste si sehnat někoho, kdo Vám s orientací na internetu pomůže. Tak zjistíte, že není zase tak negativní a naleznete tam spousty zajímavých rad a zkušeností.

Ale co si budeme povídat Vám vyhovuje řeč osobní, beze svědků a bez důkazů, jedině tak totiž dokážete čistě zametat stopy svých lží. Přitom moudrý je ten, kdo mluví pravdu.

   Internet je pro Vás nepohodlný. Celou dobu vám šlo jen o to, abychom o žádném sourozenci našich psů nevěděli. Abychom si nemohli sdělit vaše zvláštní praktiky. Aby se právě nestalo to, čeho jste se obávala. Své odchovy tajíte a s hrůzou se bojíte, kdo další se k nám přidá. Bohužel takto nechvalně známá jste i ve světě koní, jak jsem se nedávno dozvěděla od své kamarádky, dlouholeté chovatelky koní, která patří mezi špičky .

 

   Chování některých lidí je jen přetvářka. Lež a licoměrnost jsou jim vlastní. Nechtějí, aby jim druzí říkali pravdu; dávají si pozor, aby ji druhým neříkali sami, a všechny tyto sklony, tak nesmiřitelné se spravedlností a rozumem, mají svůj přirozený kořen ve svém srdci.

   K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama. Ale jen vlastní zkušenost a otevřené jednání může upozornit na špatné věci kolem nás. Možná právě tak si někteří uvědomí, jaké zlo doopravdy páchají.


Lucie a BB