Odvážné borderky

18.05.2010 21:04

Jako reakce na naše stránky vznikly https://odvazneborderky.webnode.cz. Protože se na nich objevila zajímavá vyjádření a domněnky, nelze jejich vznik nekomentovat.

Není zcela jasné, kým byly založeny, avšak nejspíše články pocházejí z pera p. Svárkovské. Budeme tedy naše reakce směřovat k ní.

Vzhledem k tomu, že se v chovatelské stanici narodilo 31 pejsků, není mnoho reakcí jejich majitelů. Negativních reakcí bylo zatím zveřejněno pět, nám se však ozvali další nespokojení lidé.  Kolik je těch pozitivních reakcí?

My se rozhodně nepokoušíme vytvářet žádnou aféru. Hledali jsme pomoc a radu od těch, kteří jsou odborníci na problémové chování a potýkají se s podobným problémem. Kromě odborníků, které jsme navštívili a kteří se shodli na zanedbané socializaci v nejmladším věku štěněte, jsme ji nalezli i u těch, kteří mají borderky ze stejné chovatelské stanice. A více psů se stejnými problémy už znamená, že nebude problém pouze ve psech, ale i ve způsobu chovu.

Myslím si, že nazývat nás infantilními holkami už zavání urážkou, zároveň také obvinění z psychických poruch, ve kterém ukazujete pouze na to, že o nás vůbec nic nevíte. Tímto se Vy, autorko článku, dostáváte na velmi tenký led. Popsané problémy jsou vážný nonsens, alespoň základní informovanost by byla na místě, avšak zároveň poukazuje tato situace také na to, že o majitelích svých psů nejste informovaná. Jak se tedy můžete orientovat ve svých odchovech když ani o nás, se kterými jste často komunikovala, nevíte nic?

Největším dokladem je odkaz na Návštěvní knihu z https://www.canis-boc.ic.cz/stenata/vitame_vas_stenata.htm (18. 5. 2010)

Zamyslete se nad svými slovy, než budete někoho obviňovat. Zmiňovaná slečna je sice z Boskovic, avšak s nikým z nás nemá nic společného. Tímto jste jen dokázala to, že se snažíte za každou cenu najít na nás nějakou špatnou věc.

Prosím Vás o to, paní Svárkovská, abyste nám přiblížila, kdo z nás chová bezpapírová štěňata. Cash nikdy uchovněn nebude a tudíž po něm ani štěňata nebudou. Bubba je stejný případ, i její majitelka se rozhodla pro nechování na ní. Smile ještě není uchovněn, tudíž štěňata nemá, stejně jako Brenda. Kdo z nás tedy chová bezpapírová štěňata. Víte Vy o něčem, co nám ušlo?

My se svým psům věnujeme, nejvíc, co to jen jde. To je ostatně znatelné i z našich aktivit s nimi. Já osobně jezdím se svým psem i na hodiny k odbornici, veterinární lékařce, která má s bázlivými psy mnohaletou praxi. Podnikáme mnoho psích sportů, se kterými není v přílišném kontaktu s cizími lidmi. Snažím se mu život přizpůsobit tak, aby byl spokojený. Víkendy máme plné seminářů a psích akcí. Cvičíme každý den, podnikáme dlouhé vycházky, psí akce společně s dalšími kamarády a jejich pejsky. Cvičíme pouze pomocí pozitivní motivace.

Myslím si že nám, majitelům bázlivých borderek od Vás, trpělivost rozhodně nechybí, protože je už naší součástí. Je každodenní nutností.

Pořad It´s Me or the Dog ráda sleduji, paní napravující psy pomohla mnoha lidem. Česká napodobenina stejných kvalit podle mne nedosahuje. Tolik k autoritě, na kterou se odvoláváte. Nám se nelíbí pouze to, že naši psi mají takovou hrůzu z lidí a civilizace a přišli k nám s parazity, také nás zaskočil Váš přístup a rady. Se samotnou výchovou, kterou Vy jste už nemohla ovlivnit, jsme spokojeni. To je rozdíl.

Paní chovatelka se zmínila, že odchová na každé fence maximálně dva vrhy, protože feny nechce přetěžovat (ty už se narodily - A, B, C, D). Na konci článku se chlubí zájmem o štěňata a tím, že plánuje krytí ze zahraničí. Pokud má nové feny, o kterých nikdo neví, je to v pořádku, avšak chovala a měla zatím pouze Quatmu a Absaroku, ty již štěňata dvakrát měly. Inu uvidíme, jak to bude pokračovat. 

Myslím si, že vyjádření hlavní výcvikářky a dalších, kteří působí v kynologickém klubu je věrohodnější než vyjádření mnoha přátel. Můžeme si také vyvěsit názory od všech přátel, kteří se zabývají kynologií, avšak je to třeba? A ještě k délce pobytu pejsků u nás, vrh B je ve svých nových domovech déle, avšak C rozhodně dva roky z ranche není a ani Brenda není tak dlouho u své majitelky.

 

Nejsme jediní, kdo si stěžují. Zabýváme se pouze odchovy border kolií. A o odchovech hovoří hlavně jejich majitelé.


Všechny spokojené chovatele zdravíme a doufáme, že je nikdy nepostihne to, co nás. Přejeme jen to nejlepší.

Jarmila a BB